DUSENÁ MRKVIČKA





Všimli ste si toho také?
Jak je před Vánocama,
tož do vás z rádia, televize aj ze všeckých těch letáků
cpú enom samé hery a másla a majonéze a tatarky.
A enom co svátky přejdú,
tož je naráz všecko ínáč.
Prý - dyjétu držte, obilé a mrkvu jezte.
Tož obilé nechám slépkám,
ale tú mrkvičku, tú si dám.



Potřebujeme:

1 kg mrkvy, 1/8 másla, 2 - 3 užice hladkéj múky,
1 citrón, sůl.

Dalej:
6 plátků krkovičky, olej, sůl.




Postup:

Plátky krkovičky osolím, opeču na oleji,
podleju vodú a dusím do měkka.

Mrkvu očistím a nastrúhám na hrubém struhadle.
Dám do kastróla a podleju 1 - 2 hrnkama vody.
Mrkva sa mosí dusit - né vařit.
Osolím, přidám polovičku z osminky másla
a nechám dusit.
Občas pomíšám.
Asi za 20 minut je mrkva měkká a voda by měla byt vydusená.
Zapráším múkú a zamíšám.
Přidám šťávu z půlky citróna /može byt aj víc/
a dyž sa mně zdá mrkvička moc hustá, zředím vývarem z krkovičky.
Nakonec přidám zbytek másla a zamíšám.
Podávám s dusenú krkovičkú a uvařenýma zemákama.




zpátky na úvod zpátky na Zeleninu