, koblihy.htm

KOBLIHY




Je fašank.
"Fašanku, fašanku, už je ťa namále,
jako téj rosénky na zelenéj trávě,"
ozývá sa v těchto dňoch z každéj dědiny.
K fašanku odjakživa patřija pěsničky, maškary, krojovaní /u nás bobkovníci/
sliovica a také - koblihy.



Potřebujeme:

25 dkg v šupce uvařených zemáků, 1/2 kg hladkéj múky speciál,
4 žlútka, 8 dkg rozpustěného másla, sůl, rum.
Na kvásek: 1/4 l mléka, špetku cukra, 5 dkg kvasnic.
Na smažení 100% tuk.




Postup:

Olúpané zemáky najemno nastrúhám, přidám múku,
žlútky, máslo, špetečku soli a trochu rumu, dyž je to větší trocha, nic sa nestane.
Přileju kvásek a zadělám těsto.
To nechám na teplém místě vykynút.
Vykynuté těsto rozdělím na malé kúsky a vytvořím z nich placičky.
Ty ve vyšší vrstvě tuku usmažím.
Hotové ozdobím povidlama a šlehačkú.





A eště pro pořádek.
Tož toto sú ti bobkovníci.




zpátky na úvod zpátky na Sladké