kyselica.htm

KYSELICA




Jak má každá dědina svůj odlišný kroj,
tož tak v každéj dědině vařija inší kyselicu.
A každá je zaručeně tá pravá slovácká.
Já vařím takovú, jakú sem zdědila po svojích předkoch.


Potřebujeme:

Asi 1/4 kg fazule, 1/4 kg kysaného zelí, trochu sušených hříbů,
smetanu, ze dvě mrkvy, ze dvě vajca, 2 užice sádla, hladkú múku,
sůl, voňavé koření, bobkový list.


V menším hrnci si uvařím oprané a nakrájané zelé s hříbama.
V druhé hrnci uvařím přes noc namočenú fazulu.
Abych měla eště víc špinavého náčení, tož v dalším kastrólku uvařím vajca natvrdo.
Dyž mám takto všecko připravené, tož začnu s vlastním vařením polévky.
V hrnci /čtvrtém - včil už doporučuju, zavolat si nejakého pomocníka k džezu/
rozpustím sádlo, zasypu múkú a udělám zásmažku, rozředím trochú vody,
přidám zelé aj s vodú, v keréj sa vařilo, to samé s fazulú.
Do polévky dám koření a mrkvu a eště chvílu povařím.
Nakonec dám smetanu, nechám zevřít a mám hotové.
Z vařením - včil eště tá hora náčení.

zpátky na úvod zpátky na polévky