SVATOMARTINSKÁ HUSA





Svatomartinskú husu sem sice pékla až
týdeň po Martinovi, ale nech!
Šak on si s tým bílým koněm také jezdí,
jak sa mu zachce.



Potřebujeme:

1 pěknú husičku, 3 cibule, česnek,sůl.
Na nádivku:
Asi 10 rohlíků, 5 dkg másla, 2 vajíčka
mléko, sůl, muškátový oříšek, petrželku,
husí játra.







Postup:

Husu umyju a osolím.
Na dno prutvana naskládám cibulu nakrájanú na prúžky.
Na cibulu položím husu a posypu kmínem a česnekem.
Podleju, zakryju skřidélkú a velice pomalučky peču.
Na 200°asi 3,5 hodiny.
V druhéj půlce pečení už nechám prutvan odekrytý.

Na nádivku nakrájám rohlíky na malé kúsky,
zaleju mlékem a nechám nasáknút.
Přidám rozpustěné máslo a dvě žlútka.
Osolím, nastrůhám trošku muškátového oříšku,
přidám nakrájanú petrželovú vnať a nadrobučko nakrájané játra.
Všecko zmíšám a nakonec přimíšám sněh ze dvúch bílkú.

Nádivku upeču zvlášť a na taléřku poleju výpekem.



zpátky na úvod zpátky na Drůbež